Crypto Update: Plots een nieuwe recordkoers voor Bitcoin
Bitcoin noteerde woensdagavond warrempel een nieuwe recordkoers: iets boven de 112.000 dollar. Inmiddels is de koers iets teruggezakt. Opvallend is dat daar geen échte retailhype omheen hangt. De vraag naar Bitcoin lijkt vooral te komen van bedrijven die massaal bitcoin inslaan voor op hun balans. Opmerkelijk is de aankoop van 70 miljoen dollar aan Bitcoin door designplatform Figma – zonder grote aankondiging of ronkend persbericht. Het lijkt steeds normaler te worden voor Amerikaanse bedrijven om in Bitcoin te stappen. Ethereum en XRP boekten deze week een winst van zo’n 10 procent. In Europa heeft de Spaanse grootbank BBVA een primeur. Als eerste grote Europese bank lanceert het een crypto-platform voor klanten. Via de bankapp kunnen gebruikers nu Bitcoin en Ethereum kopen en bewaren. De stap volgt na eerdere experimenten in Turkije en Zwitserland en betekent dat BBVA zich in eigen land profileert als koploper op het gebied van digitale assets. De bank spreekt de ambitie uit om in de toekomst ook stablecoins, getokeniseerde obligaties en fondsen aan te bieden. De Europese cryptowetgeving, bekend als MiCAR, speelt hierbij een belangrijke rol. Omdat banken als BBVA al onder streng financieel toezicht staan, kunnen ze relatief eenvoudig instappen. In Nederland blijft het vooralsnog stil: alleen Bunq biedt crypto aan, al zijn de kosten daar relatief hoog. Verder viel er iets bijzonders te zien op het Bitcoin-netwerk: een oude wallet met tachtigduizend Bitcoin, ter waarde van zo’n 8 miljard dollar, werd na meer dan een decennium weer actief. De munten dateren uit 2011, toen Bitcoin nog een nicheproject was. Op sociale media wordt gespeculeerd dat deze coins in handen zijn van Roger Ver, ook wel bekend als 'Bitcoin Jesus'. Hij raakte in ongenade na een scheuring binnen de bitcoingemeenschap en zit momenteel vast in Spanje wegens belastingontduiking. De munten lijken niet direct richting een beurs te zijn gestuurd, wat erop wijst dat ze vooralsnog niet verkocht worden. Mogelijk zijn ze enkel verplaatst naar een veiliger en nieuwer type adres. Deze week in de CryptocastIn de Cryptocast deze week een gesprek met Fenna de Blaauw van crypto-exchange Gemini. Ze legt uit hoe Gemini inspeelt op de nieuwe Europese regelgeving en waarom Amerikaanse bedrijven blij zijn met het regelgevend kader uit Brussel. Ook bespreken we de plannen van Gemini om via getokeniseerde aandelen een unieke positie in te nemen op de cryptomarkt. Co-host is Mauro Halve. Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
5:24
--------
5:24
Hoe veroveren tokenized stocks de cryptowereld? | 385 B
Tokenized stocks: de term duikt steeds vaker op. Grote namen als J.P. Morgan, Robinhood en Kraken zijn ermee aan de slag, en ook Gemini – de Amerikaanse exchange van de broers Winklevoss – rolt inmiddels dit soort producten uit. Bij Gemini werkt Fenna de Blaauw, te gast in deze aflevering van de Cryptocast. Ze is daar verantwoordelijk voor risk governance & oversight, en was de afgelopen maanden betrokken bij het voorbereiden van de lancering van een eerste tokenized aandeel: dat van MicroStrategy (MSTR). Co-host is Mauro Halve, Head of Compliance bij Amdax. In dit gesprek legt De Blaauw uit wat een tokenized stock eigenlijk is: een digitale representatie van een bestaand aandeel, verhandelbaar op de blockchain. Dat kan zorgen voor 24/5 toegang tot aandelen. Gemini richt zich met dit product overigens niet op de Amerikaanse markt, waar dit soort tokens door regelgeving beperkt toegankelijk zijn. Europese beleggers kunnen er wél gebruik van maken, wat meteen de strategische keuze voor een internationale uitrol verklaart. De keuze om te starten met MicroStrategy is bewust: het is een beursgenoteerd bedrijf met een nauwe band met Bitcoin. Het tokenized aandeel is ontwikkeld in samenwerking met Dinari. Volgens De Blaauw was het juridisch en risicotechnisch geen eenvoudige route. Denk aan vragen over stemrecht, dividend en transparantie van de dekking: is elk token daadwerkelijk gekoppeld aan een aandeel? Mauro Halve heeft zich verdiept in hoe andere partijen als Bybit en Robinhood tokenized stocks opzetten. Hij signaleert dat de juridische constructies verschillen en dat beleggers zich goed moeten verdiepen in de bescherming die een platform biedt. Ook de vraag of je zo’n aandeel-token zelf kunt bewaren in je wallet, of dat alles op het platform moet blijven, komt aan bod. Gemini kijkt al voorzichtig naar verdere uitbreidingen. En dat de Europese markt überhaupt zo serieus wordt genomen door een Amerikaanse partij als Gemini, zegt op zichzelf al genoeg. Gasten Fenna de Blaauw Mauro Halve Links Host Daniël Mol Redactie Wouter HoesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
51:13
--------
51:13
Bitvavo-topman vertrekt na onthullingen over privé beleggingen | 385 A
Topman Mark Nuvelstijn vertrekt per direct bij Bitvavo. In een korte verklaring laat hij weten niet meer terug te keren naar het cryptoplatform dat hij mede oprichtte. Het vertrek volgt op onthullingen van Het Financieele Dagblad over het overtreden van anti-witwasregels. Daarnaast zou Nuvelstijn hebben geprofiteerd van handel met voorkennis, wat de druk op zijn positie aanzienlijk vergrootte. Bitvavo is een van de grootste spelers in Nederland en het vertrek van de CEO is daarom een belangrijk signaal binnen de sector. In de prijsanalyse zien we dat bitcoin al geruime tijd boven de grens van 100.000 euro blijft hangen. Sinds 8 mei beweegt de koers zijwaarts, maar bij nadere beschouwing valt op dat de toppen en bodems juist dalen. Vooral op de BTC/EUR-grafiek is dit patroon nog duidelijker zichtbaar, wat deels te maken heeft met de zwakke positie van de euro tegenover de dollar. Ook Tether komt ter sprake. Ondanks het feit dat de stablecoin sinds kort verboden is in Europa, blijft de totale marktwaarde van Tether de afgelopen maanden stijgen – met miljarden tegelijk. Opmerkelijk, want je zou verwachten dat een “verbod” zorgt voor afname. Die Europese regels – waaronder MiCAR, DORA en de Travel Rule – zorgen ervoor dat partijen flink aan de bak moeten. Mauro Halve bij Amdax, bevestigt dat zijn bedrijf inmiddels volledig compliant is. In Nederland kregen cryptobedrijven slechts zes maanden de tijd om zich aan te passen – een relatief korte overgangsperiode. Daarmee ligt de lat hoog: niet alle partijen zijn er op tijd klaar voor, en het is nog onduidelijk of dat dagen, weken of zelfs maanden gaat duren. Ook in andere landen zijn de verschillen in aanpak groot. Tot slot werpen we een korte blik op een nieuwe trend in de sector: tokenized stocks. Grote namen als J.P. Morgan, Robinhood, Kraken en Gemini stappen inmiddels in deze markt. Wat deze ontwikkeling inhoudt, en wat het betekent voor beleggers, bespreken we verderop in de podcast, samen met Fenna de Blaauw van Gemini. Gasten Mauro Halve Mathijs Rotteveel Links Host Daniël Mol Redactie Wouter HoesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
24:42
--------
24:42
Crypto Update: Aandelen op de blockchain tonen potentie
De cryptomarkt maakte deze week een stevige sprong omhoog. De koers van Bitcoin noteert inmiddels boven de 109.500 dollar. Een directe aanleiding voor die stijging lijkt er niet te zijn, al volgt de cryptomarkt momenteel nauwgezet het sentiment op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Die noteren rond recordniveaus, wat de vraag oproept of Bitcoin die lijn gaat doortrekken. Ook altcoins deden het goed, met Ethereum als positieve uitschieter. In Nederland is deze week het toezicht op de cryptosector officieel overgegaan naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat volgt uit de inwerkingtreding van de Europese cryptowet MiCAR, die nu daadwerkelijk een vergunning verplicht stelt voor bedrijven die in Nederland willen opereren. Het gevolg is meteen zichtbaar: verschillende partijen zoals Bitonic, Coinmerce en Knaken beschikken nog niet over zo’n vergunning en mogen dus in principe geen activiteiten meer ontplooien op de Nederlandse markt. Partijen die al wel een AFM-vergunning of een erkende Europese vergunning hebben, zoals Bitvavo, Amdax en BTC Direct, mogen gewoon doorgaan. Voor bedrijven zonder vergunning betekent dit dat zij mogelijk hun marketing en klantenwerving moeten stopzetten. De toezichthouder geeft aan ‘maatwerk’ toe te willen passen, maar wat dat precies inhoudt is nog onduidelijk. Tegelijkertijd werpt het de vraag op of de AFM niet te streng is, zeker omdat Nederland hiermee vooroploopt in Europa: in veel andere lidstaten geldt eind dit jaar pas als deadline. De ambitie van de AFM om een voorbeeldrol te spelen op Europees niveau, leidt daarmee nu al tot merkbare marktverstoring. Buitenlandse partijen kunnen ondertussen wél legaal opereren in Nederland, zolang zij een MiCAR-vergunning hebben van een Europese toezichthouder. Dat schept mogelijk een ongelijk speelveld. Grote platforms zoals OKx en Crypto.com opereren bijvoorbeeld vanuit Malta, waar het toezicht minder streng is. Toch krijgen ze op basis van die vergunning volledige toegang tot de Nederlandse markt. Dat roept vragen op over het gewenste beschermingsniveau en de effectiviteit van een gezamenlijke Europese aanpak.Verder introduceert het Amerikaanse handelsplatform Robinhood een nieuwe toepassing in Europa: getokeniseerde aandelen. Daarbij wordt een aandeel in cryptovorm aangeboden, waarbij Robinhood zelf de onderliggende waarde in bewaring houdt. Dat maakt het mogelijk om fractioneel te beleggen, buiten reguliere beursuren te handelen en zelfs aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven zoals OpenAI en SpaceX te kopen. Daarmee zet Robin Hood een belangrijke stap in de convergentie van traditionele en cryptomarkten. Het platform maakt hiervoor gebruik van Arbitrum, een tweede laag bovenop Ethereum. Verwacht wordt dat andere grote partijen, zoals Coinbase en Kraken, deze stap spoedig zullen volgen. Deze week in de CryptocastEen gesprek met Bert de Groot, voorzitter van de branchevereniging voor Bitcoinbedrijven, en Andries Doets, advocaat. We hebben het over het juridisch conflict tussen de Nederlandse cryptosector en DNB, maar ook over de toekomst van Nederlandse cryptobedrijven onder de nieuwe Europese cryptowet. En er dreigt dus het één en ander fout te lopen. Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
6:27
--------
6:27
Zijn Nederlandse partijen straks slachtoffer van ongelijk speelveld in Europa? | 384 B
De Nederlandse cryptosector is in beweging. Verschillende grote partijen beschikken inmiddels over een vergunning onder de nieuwe Europese cryptowet MICAR, maar niet zonder slag of stoot. Tegelijkertijd staat het toezicht en de regelgeving in Nederland flink ter discussie, zowel door recente gebeurtenissen rond de AFM als door een juridisch conflict tussen cryptokoepel VBNL en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Daarover praten we met twee gasten: Bert de Groot, voorzitter van de VBNL — voorlopig nog — en advocaat Andries Doets, die meerdere rechtszaken voor cryptobedrijven voerde, waaronder de walletverificatiezaak van Bitonic. De zaak tussen VBNL en DNB draait om de registratieplicht (of: vergunningsregime) die in Nederland gold voordat MICAR werd ingevoerd. Die plicht leidde tot hoge kosten voor cryptobedrijven, terwijl volgens de brancheorganisatie sprake was van oneigenlijke vergunningseisen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven gaf de sector daarin recentelijk deels gelijk, maar de zaak ligt nu ook nog bij het Europese Hof. Die uitspraak kan bepalend zijn voor hoe Europese regelgeving in lidstaten mag worden geïnterpreteerd. Voor Nederlandse cryptobedrijven gaat het om substantiële bedragen, met potentieel miljoenen aan onterechte toezichtskosten. De relatie met toezichthouders blijft daarmee een terugkerend thema. Onder MICAR is de rol van de AFM leidend geworden, wat tot een nieuwe dynamiek leidt. Toch klinkt er kritiek op de uitvoering: de vergunningstrajecten verlopen moeizaam en bedrijven die de deadline van 30 juni niet haalden, dreigen klantenstops opgelegd te krijgen. In het Financieele Dagblad werd onlangs beschreven hoe partijen zich ‘ernstig geknot’ voelen door de AFM. De strikte interpretatie van de wet in Nederland lijkt strenger dan in omliggende landen, wat volgens sommige betrokkenen kan leiden tot concurrentienadeel. Dat raakt ook aan de vraag of MICAR een gelijk speelveld creëert, of juist nieuwe ongelijkheid in de hand werkt. Intussen rijst ook de vraag of de Nederlandse sector de MICAR-toezichtskosten — naar verluidt zo’n 6 miljoen euro per jaar — wel kan dragen. Daarmee zijn partijen die vanuit een ander land naar Nederland paspoorten duidelijk in het voordeel. Creëert dat opnieuw een ongelijk speelveld? Gasten Bert de Groot Andries Doets Links Host Daniël Mol Redactie Daniël MolSee omnystudio.com/listener for privacy information.
Cryptocurrency are here to stay. Daniël Mol navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A neemt Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?
Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?
In deel B zoeken Daniël Mol en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?
Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.
Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.
Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.
Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.
Het team
Daniël Mol is redacteur en presentator van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.
Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.
Disclaimer
De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.