Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds dompelen je onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nede...
Afl. 44 - Historici Martin van der Linde en Marieke van Zanten over de Watersnoodramp van 1825
In deze aflevering ontvangen Hendrik Jan en Albert publiekshistoricus Martin van der Linde van de Overijsselacademie en architectuurhistoricus Marieke van Zanten van Het Oversticht. Zij vertellen over hun project rondom de Watersnoodramp van 1825.
In de nacht van 4 op 5 februari 1825 werden grote delen van Overijssel getroffen door een ramp van ongekende omvang. Tijdens een zware noordwesterstorm en een gelijktijdige springvloed braken de dijken langs de Zuiderzee, het Zwarte Water, de IJssel en de Vecht op maar liefst 65 plaatsen door. Ruim een kwart van de provincie kwam onder water te staan.
Nu, 200 jaar later, brengen Martin en Marieke deze grotendeels vergeten ramp opnieuw onder de aandacht. Dit doen ze met een podcast, een website, een symposium en diverse andere activiteiten.
Maar hoe kan het dat zo’n grote ramp in de geschiedenis zo weinig bekendheid heeft gekregen? En wat kunnen we leren van het verleden over onze omgang met water en de bijbehorende gevaren? Voor Martin van der Linde heeft dit verhaal bovendien een persoonlijke lading. Wat is zijn connectie met deze ramp?
Als geschiedenis liefhebber had Hendrik Jan wel eens van dit verhaal gehoord. Hij vertelt hoe hij achter dit verhaal kwam in zijn geboortedorp Heino. Voor de Podcast Waterwolf – de stormvloed van 1825 schreef Hendrik Jan overigens de titelsong. Vanzelfsprekend te horen in deze Nedersaksen aflevering.
Een boeiend gesprek met twee bevlogen historici over een ramp die 200 jaar geleden plaatsvond, maar nog steeds relevant is voor vandaag!
Linkjes:
De website over de ramp van 1825: www.stormvloed1825.nl
Overijsselacademie publieksgeschiedenis projecten: https://overijsselacademie.nl/onze-projecten/publieksgeschiedenis/
Marieke van Zanten van Het Oversticht: https://hetoversticht.nl/adviseurs/16/marieke-van-zanten
Podcast Waterwolf – de stormvloed van 1825 op Spotify:
https://open.spotify.com/show/4mJWX60bnhPRbWHY0lzAyX?si=933bdc20ac264de3
Podcast Waterwolf – de stormvloed van 1825 op Apple :
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/waterwolf-de-stormvloed-van-1825/id1793070167
Overijsselse vertellingen van Pieter Heering is hier te verkrijgen:
https://www.bol.com/nl/nl/p/overijsselse-vertellingen/9200000113327643/
Hendrik Jan en Albert ontvangen de veelzijdige Silvia Fledderus in de Nedersaksenpodcast. Ooit begonnen als registeraccountant, vond ze uiteindelijk haar weg naar een studie theologie in Tilburg. Wat dreef haar tot deze keuze, en wat houdt haar werk als geestelijk verzorger nu precies in? Hoe is muziek haar leven binnengekomen, en dan vooral het bluegrassgenre?
Silvia is er een van Lambert en Annie, opgegroeid in Valthermond, waar ze de veenkoloniale cultuur en folkmuziek met de paplepel ingegoten kreeg. In het voorjaar van 2024 ontving ze van haar vader, Lambert Schomaker, een koffer vol oude volksliedjes uit de streek, zoals Dastoe de Laifste Bist, Laidje van Laifde en het welbekende Peerd van Ome Loeks. Dit markeerde het begin van een bijzondere muzikale reis. Silvia ontdekte talloze prachtige, vergeten pareltjes die tot voor kort nog gezongen werden, vaak door vrouwen. Ze is vastberaden deze liedjes nieuw leven in te blazen en het muzikale erfgoed door te geven.
Samen met haar band ‘The Stringbeans’ speelt Silvia enkele nummers live in de Nedersaksenpodcaststudio. Verwacht twee liedjes uit haar recente project D’Oale Folklaidjes en een bluegrassversie van ’t Giet Zoals Het Giet van Daniël Lohues. Of zoals Silvia het zelf noemt: "Nedersaksisch Taoïsme."
Linkjes:
Website van Silvia en haar activiteiten: www.silviafledderus.nl
Liederenbank: www.liederenbank.nl
Meertens instituut www.meertens.knaw.nl
Alan Lomax archief: https://archive.culturalequity.org/
--------
55:22
Afl. 42 – Bas Treffers: Een werkzaam leven voor de Regionale Omroep
Bas Treffers werkt inmiddels al 37 jaar bij Oost, de regionale omroep van Overijssel en staat aan de vooravond van zijn pensioen. Een perfect moment om hem uit te nodigen voor een gesprek in de Nedersaksen-podcast. Hendrik Jan en Albert blikken met Bas terug op zijn indrukwekkende carrière. Hoe is hij bij de regionale omroep terechtgekomen? Wat heeft hij gestudeerd? Waar liggen zijn roots? En hoe beleefde hij die pioniersjaren van de regionale omroep?
In zijn loopbaan bij de omroep heeft Bas een breed scala aan functies vervuld. Zo was hij jarenlang muzieksamensteller en verantwoordelijk voor de muziek die op de zender werd gedraaid. Daarnaast was hij eindredacteur van de succesvolle nieuws-talkshow EDNED.
Bas is ook mede-initiatiefnemer van het Regio Songfestival, een samenwerking tussen de dertien regionale omroepen van Nederland. Dit festival, dat in 2023 zijn eerste editie beleefde, heeft o.a. als doel om de streek (taal) en regionale identiteit te promoten én jong talent te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Als hij terugblikt, waar is hij dan het meest trots op? En heeft hij bij zijn afscheid nog wijze woorden voor de regionale omroep?
Natuurlijk laat Bas tijdens het gesprek ook een paar van zijn favoriete liedjes in de streektaal horen!
Linkjes:
Omroep Oost: www.oost.nl
Regio songfestival: www.regiosongfestival.nl
Radioprogramma van Bas: www.oost.nl/radio/aflevering/thuis-op-zondag
--------
59:22
Afl. 41 – Debby van der Zande: de Twentse sociale media-persoonlijkheid
In deze kerstaflevering van De Nedersaksen ontvangen Hendrik Jan en Albert de Twentse sociale media-persoonlijkheid Debby van der Zande. Het werd een warm en persoonlijk gesprek over onder andere haar jeugd in Oldenzaal (Olnzel), haar werk, hoe het allemaal zo is gekomen… en natuurlijk over haar bijzondere relatie en omgang met zoon Duke, die een beperking heeft. Welke plek heeft Duke in het gezin? Hoe kijkt Debby naar de toekomst van Duke?
Debby heeft haar favoriete kerstlied meegenomen om te laten horen en vertelt waarom dit nummer haar favoriet is.
Daarnaast werd er gesproken over haar bekendheid via sociale media: wat inspireert haar om haar leven online te delen, wat vinden haar gezinsleden hiervan, en hoe gaat ze om met negatieve reacties? En hoe gaat Hendrik Jan eigenlijk om met sociale media als artiest?
Kortom: er viel veel te bespreken met deze ondernemende, sympathieke Twentse powervrouw!
Linkjes:
Website van Debby:
www.debbyvdzande.com
Zorgboerderij Erve Meinders: https://ervemeinders.nl
Kookboek van Debby:
https://gbvdm.nl/product/debs-spaaractie-kookboek/
Hoe klinkt Harmke Pijpers ook alweer? https://youtu.be/-jxa7snBodI?si=E1YP1d_uEQ2hq635
--------
1:02:37
Afl. 40 – Jan Henk de Groot - Groninger Troebadoer
In deze aflevering van De Nedersaksen ontvangen Albert en Hendrik Jan een bijzondere muzikale gast: Jan Henk de Groot. Met zijn gitaar reisde hij vanuit het hoge noorden naar onze studio in Hedon, Zwolle, voor een inspirerend gesprek en een sfeervolle livesessie. Het resultaat is een aflevering waarin het verhaal en de muziek van deze Groninger troebadoer prachtig samenkomen.
Jan Henk de Groot behoort tot de absolute top van muzikanten die zich in een streektaal uitdrukken. Zijn indrukwekkende carrière wordt bekroond met diverse onderscheidingen, waaronder de Grote Prijs van Nederland (publieksprijs, 2001) en tweemaal de DvhN Streektaalprijs (2014 en 2020) voor de albums Weerom en De wolf is trug. Over dat laatste album sprak Frits Spits lovende woorden: "Dit album moet overal in Nederland worden gehoord." Ook de jury van de streektaalprijs prees zijn werk: "Gevarieerde, optimistische liedjes waar het enthousiasme vanaf spat."
Tijdens deze aflevering laat Jan Henk niet alleen enkele van zijn liedjes live horen, maar presenteert hij ook een track van zijn nieuwste album Fiene. Dit album is een verrassende ode aan de jaren ’80, met invloeden van synthesizerpop, uitgevoerd in de prachtige Grunniger toal. Het toont opnieuw zijn veelzijdigheid en vakmanschap als artiest.
Jan Henk heeft de gave om kleine en grote dingen in het leven op een poëtische en herkenbare manier in muziek te vangen. Met zijn humor en authentieke stijl weet hij zijn luisteraars te raken en te betoveren. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van Daniël Lohues, maar Jan Henk bewandelt een geheel eigen muzikaal pad.
Ontdek de verhalen en muziek van Jan Henk de Groot. Zijn albums zijn een absolute aanrader, en zijn live-optredens mag u niet missen. Muziek op het allerhoogste niveau!
Linkjes:
Website van Jan Henk: www.janhenkdegroot.nl
FB pagina Troebadoers: https://www.facebook.com/detroebadoers
Jan Henk op Spotify: https://bit.ly/3ZyMdFQ
Meer weten over de Groninger taal en cultuur? Surf naar: https://cgtc.nl/
Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds dompelen je onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nedersaksische regio en regelmatig livemuziek in een van de Nedersaksische streektalen. Een podcastserie van Hedon Talent Support i.s.m. de Overijsselacademie. Beluister alle muziek uit De Nedersaksen via deze link: http://www.denedersaksen.nl/ofspeulliest