Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds dompelen je onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nede...
Afl. 42 – Bas Treffers: Een werkzaam leven voor de Regionale Omroep
Bas Treffers werkt inmiddels al 37 jaar bij Oost, de regionale omroep van Overijssel en staat aan de vooravond van zijn pensioen. Een perfect moment om hem uit te nodigen voor een gesprek in de Nedersaksen-podcast. Hendrik Jan en Albert blikken met Bas terug op zijn indrukwekkende carrière. Hoe is hij bij de regionale omroep terechtgekomen? Wat heeft hij gestudeerd? Waar liggen zijn roots? En hoe beleefde hij die pioniersjaren van de regionale omroep?
In zijn loopbaan bij de omroep heeft Bas een breed scala aan functies vervuld. Zo was hij jarenlang muzieksamensteller en verantwoordelijk voor de muziek die op de zender werd gedraaid. Daarnaast was hij eindredacteur van de succesvolle nieuws-talkshow EDNED.
Bas is ook mede-initiatiefnemer van het Regio Songfestival, een samenwerking tussen de dertien regionale omroepen van Nederland. Dit festival, dat in 2023 zijn eerste editie beleefde, heeft o.a. als doel om de streek (taal) en regionale identiteit te promoten én jong talent te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Als hij terugblikt, waar is hij dan het meest trots op? En heeft hij bij zijn afscheid nog wijze woorden voor de regionale omroep?
Natuurlijk laat Bas tijdens het gesprek ook een paar van zijn favoriete liedjes in de streektaal horen!
Linkjes:
Omroep Oost: www.oost.nl
Regio songfestival: www.regiosongfestival.nl
Radioprogramma van Bas: www.oost.nl/radio/aflevering/thuis-op-zondag
--------
59:22
Afl. 41 – Debby van der Zande: de Twentse sociale media-persoonlijkheid
In deze kerstaflevering van De Nedersaksen ontvangen Hendrik Jan en Albert de Twentse sociale media-persoonlijkheid Debby van der Zande. Het werd een warm en persoonlijk gesprek over onder andere haar jeugd in Oldenzaal (Olnzel), haar werk, hoe het allemaal zo is gekomen… en natuurlijk over haar bijzondere relatie en omgang met zoon Duke, die een beperking heeft. Welke plek heeft Duke in het gezin? Hoe kijkt Debby naar de toekomst van Duke?
Debby heeft haar favoriete kerstlied meegenomen om te laten horen en vertelt waarom dit nummer haar favoriet is.
Daarnaast werd er gesproken over haar bekendheid via sociale media: wat inspireert haar om haar leven online te delen, wat vinden haar gezinsleden hiervan, en hoe gaat ze om met negatieve reacties? En hoe gaat Hendrik Jan eigenlijk om met sociale media als artiest?
Kortom: er viel veel te bespreken met deze ondernemende, sympathieke Twentse powervrouw!
Linkjes:
Website van Debby:
www.debbyvdzande.com
Zorgboerderij Erve Meinders: https://ervemeinders.nl
Kookboek van Debby:
https://gbvdm.nl/product/debs-spaaractie-kookboek/
Hoe klinkt Harmke Pijpers ook alweer? https://youtu.be/-jxa7snBodI?si=E1YP1d_uEQ2hq635
--------
1:02:37
Afl. 40 – Jan Henk de Groot - Groninger Troebadoer
In deze aflevering van De Nedersaksen ontvangen Albert en Hendrik Jan een bijzondere muzikale gast: Jan Henk de Groot. Met zijn gitaar reisde hij vanuit het hoge noorden naar onze studio in Hedon, Zwolle, voor een inspirerend gesprek en een sfeervolle livesessie. Het resultaat is een aflevering waarin het verhaal en de muziek van deze Groninger troebadoer prachtig samenkomen.
Jan Henk de Groot behoort tot de absolute top van muzikanten die zich in een streektaal uitdrukken. Zijn indrukwekkende carrière wordt bekroond met diverse onderscheidingen, waaronder de Grote Prijs van Nederland (publieksprijs, 2001) en tweemaal de DvhN Streektaalprijs (2014 en 2020) voor de albums Weerom en De wolf is trug. Over dat laatste album sprak Frits Spits lovende woorden: "Dit album moet overal in Nederland worden gehoord." Ook de jury van de streektaalprijs prees zijn werk: "Gevarieerde, optimistische liedjes waar het enthousiasme vanaf spat."
Tijdens deze aflevering laat Jan Henk niet alleen enkele van zijn liedjes live horen, maar presenteert hij ook een track van zijn nieuwste album Fiene. Dit album is een verrassende ode aan de jaren ’80, met invloeden van synthesizerpop, uitgevoerd in de prachtige Grunniger toal. Het toont opnieuw zijn veelzijdigheid en vakmanschap als artiest.
Jan Henk heeft de gave om kleine en grote dingen in het leven op een poëtische en herkenbare manier in muziek te vangen. Met zijn humor en authentieke stijl weet hij zijn luisteraars te raken en te betoveren. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van Daniël Lohues, maar Jan Henk bewandelt een geheel eigen muzikaal pad.
Ontdek de verhalen en muziek van Jan Henk de Groot. Zijn albums zijn een absolute aanrader, en zijn live-optredens mag u niet missen. Muziek op het allerhoogste niveau!
Linkjes:
Website van Jan Henk: www.janhenkdegroot.nl
FB pagina Troebadoers: https://www.facebook.com/detroebadoers
Jan Henk op Spotify: https://bit.ly/3ZyMdFQ
Meer weten over de Groninger taal en cultuur? Surf naar: https://cgtc.nl/
--------
1:02:35
Afl. 39 – Wouter Mensink – Hoe we uit het dorp vertrokken, filosofie tussen stad en platteland
In deze aflevering van De Nedersaksen gaan Hendrik Jan en Albert in gesprek met schrijver, filosoof en conflictbemiddelaar Wouter Mensink. Hij vertelt over zijn boek Hoe we uit het dorp vertrokken – Filosofie tussen stad en platteland, een persoonlijke en filosofische zoektocht naar gedeelde ervaringen om stad en platteland dichter bij elkaar te brengen. Mensink benadrukt dat het niet alleen gaat om de kloof tussen stad en platteland, maar ook om de persoonlijke beleving van die twee werelden. Vanuit zijn vertrek van de Veluwe ontdekte hij dat de kloof tussen plattelanders en stedelingen slechts één van de vele verhalen is. Hoe kunnen we deze verstoorde relatie herstellen?
Het gesprek krijgt een extra persoonlijke lading: net als Wouter zijn ook Hendrik Jan en Albert ooit uit hun geboortedorp vertrokken. Hendrik Jan keerde uiteindelijk terug naar het platteland en woont nu zelfs buiten het dorp, terwijl Wouter en Albert ervoor kozen in de stad te blijven. Deze keuzes en de invloed ervan op hun perspectief op stad en platteland komen uitgebreid aan bod.
Wouter selecteerde muziek van Bonnie ‘Prince’ Billy, Dolly Parton (Beyoncé) en Nick Cave—artiesten die de sfeer van het platteland en de nostalgie die erbij hoort op een bijzondere manier vertolken. Het is een aflevering vol inzichten en herinneringen, die laten zien dat stad en dorp wellicht meer met elkaar verbonden zijn dan we vaak denken.
Huisdialectoloog Harrie Scholtmeijer bespreekt het woord ‘noaberschap’, passend bij het thema van deze aflevering.
Linkjes:
Koop hier het boek: https://www.boom.nl/filosofie/100-17651_Hoe-we-uit-het-dorp-vertrokken
Horses van Bonnie ‘Prince’ Billy https://youtu.be/IPPifHyqnas?si=yv1sp0N0PmV1MV3K
Wouter heeft nog een boek geschreven: https://www.boom.nl/filosofie/100-868_Kun-je-een-betere-wereld-kopen
Linkedin pagina van Wouter : https://www.linkedin.com/in/woutermensink/
Mediation bedrijf waar Wouter werkt: https://public-mediation.nl/wij-zijn-public-mediation
--------
1:04:29
Afl. 38 – In gesprek met Geeke Snijders (Overijsselacademie) en Jolanda Hofland (Noaber)
Geeke Snijders is directeur van de Overijsselacademie, het provinciale kenniscentrum en productiehuis van Overijssel op het gebied van regionale geschiedenis, taal en cultuur. Jolanda Hofland is voormalig hoofdredacteur van Noaber en nu coördinator van het Noaberkatern in Landleven.
Beiden hebben een grote persoonlijke betrokkenheid bij de Nedersaksische taal, cultuur en geschiedenis. Wat zijn hun drijfveren om deze betrokkenheid in te zetten in hun professionele carrière? En hoe doen ze dat?
Ze hebben allebei een periode in het westen gewoond en gewerkt. Hoe hebben ze dat ervaren? Wat is hun relatie met de Nedersaksische taal?
Gezamenlijk hebben ze het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuw magazine: Nedersaksen. Dit magazine heeft als doel de kracht van de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis zichtbaar te maken.
Dialectoloog Harrie Scholtmeijer bespreekt in zijn rubriek het Nedersaksische gehalte van De Beesten, de succesvolle debuutroman van Gijs Wilbrink.
Linkjes:
Website Overijsselacademie: https://overijsselacademie.nl/
Website Nedersaksen magazine: https://denedersaksen.nl/magazine/
Website Landleven: www.landleven.nl
Noaber: https://www.naober.nl/
Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds dompelen je onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nedersaksische regio en regelmatig livemuziek in een van de Nedersaksische streektalen. Een podcastserie van Hedon Talent Support i.s.m. de Overijsselacademie. Beluister alle muziek uit De Nedersaksen via deze link: http://www.denedersaksen.nl/ofspeulliest