Leven op de pof: hoe risicovol is achteraf betalen met Klarna?
Nu kopen, later betalen. Lange tijd was dat in Nederland nauwelijks een optie; het paste niet bij onze cultuur. Maar door bedrijven als Klarna kopen millennials en Gen Z’ers steeds vaker met een achterafbetaalfunctie. Waarom is dat zo verleidelijk? En wat doet achteraf betalen met de schulden van jonge mensen? Esma Linnemann bespreekt het met economieverslaggever Fleur de Weerd, wetenschapsjournalist Simoon Hermus en journalist Vincent Kouters, schrijver van het boek Over geld praat je wel. Presentatie: Esma LinnemannRedactie en montage: Julia van AlemEindredactie: Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
29:23
--------
29:23
Snackbakjes en #skinnytok: vrouwen moeten weer 'gewoon' dun zijn
Snackbakjes, 'what I eat in a day'-filmpjes, girl dinners: vrouwen zijn online volop bezig met wat ze eten. Ondertussen grijpt de dieetcultuur onbeschaamd om zich heen. Een nieuw dieptepunt: ‘SkinnyTok’, een TikTok-hashtag die extreem magere lichamen en ongezonde gewoonten verheerlijkt. De hashtag is inmiddels verboden, maar roept één grote vraag op: waar is de body positivity-beweging gebleven? Esma Linnemann bespreekt het met columnist Emma Curvers, essayist Lotte Houwink ten Cate – zwanger van een dochter en vastbesloten haar te beschermen tegen verstikkende schoonheidsidealen – en schrijver Tatjana Almuli, bekend van onder meer het boek Knap voor een dik meisje. Presentatie: Esma LinnemannRedactie en montage: Julia van AlemEindredactie: Jasper VeenstraSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
38:19
--------
38:19
Waarom Nederlandse bands en schrijvers in verzet komen tegen de ‘duivelse plunderaar’ KKR
In de Nederlandse cultuursector zwelt de kritiek aan tegen durfinvesteerder KKR, die indirect eigenaar is van Nederlandse festivals als Zwarte Cross en de grootste uitgever van Nederland: VKB. Nu blijkt dat KKR ook de wapenhandel in Israël financiert, dreigen schrijvers op te stappen en zeggen bands als Hang Youth en Goldband hun optredens af. Wat willen die artiesten en schrijvers bereiken? En heeft een boycot zin? Esma Linnemann bespreekt het met cultuurredacteur Wilma de Rek, muziekjournalist Els de Grefte, protest-onderzoeker Maartje Janse en schrijver Daan Heerma van Voss. Presentatie: Esma LinnemannRedactie en montage: Julia van AlemEindredactie: Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
34:57
--------
34:57
Popzoomers: waarom Gen Z-vrouwen de festivalzomer domineren
Gen Z-vrouwen nemen de hele popmuziek, en dus ook de aanstaande festivalzomer over. Want van Pinkpop tot Lowlands, op alle grote poppodia prijken vrouwelijke artiesten die rond de eeuwwisseling zijn geboren. Hoe komt het dat na decennialange mannelijke dominantie nu sterren als Olivia Rodrigo, Chappell Roan, Billie Eilish de muziekindustrie domineren? Esma Linnemann bespreekt het met muziekjournalisten Robert van Gijssel en Els de Grefte. En aan de telefoon is ook Pinkpop-directeur Tirsa Creusen. Presentatie: Esma LinnemannRedactie en montage: Julia van AlemEindredactie: Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
23:58
--------
23:58
Waar komt de ‘meid’-trend vandaan, en is het woord wel zo neutraal?
Wie heeft er niet meegezongen met de knalhit Lekker met de meiden uit 2018 van Merol? Sindsdien is het woord meid aan een opmars bezig in het alledaagse taalgebruik, en lijkt het andere termen als meisje of vrouw te vervangen. Waarom struikelen we in deze samenleving eigenlijk over denigerende woorden voor jonge vrouw, en kan het woord meid daarvoor oplossing bieden?Esma Linnemann bespreekt het met Volkskrant-journalisten Tim Kobussen en Angela Wals en literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar literatuur genderstudies Maaike Meijer. Presentatie: Esma LinnemannRedactie en montage: Julia van AlemEindredactie: Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.
Over films, series, boeken en andere popculturele verschijnselen die ons blij maken, verbazen of hebben ontroerd. Over wat je niet mag missen, maar vooral: wat je van kunst kunt leren over het leven zelf. Met host Esma Linnemann word je samen met de cultuurexperts van de Volkskrant elke week bijgepraat.